Store prisforskjeller hos eiendomsmeglerne

Nye regler som ble innført i 2013 gjør at alle eiendomsmeglere er pliktet til å oppgi prislister på sine nettsider, noe som gjør det langt enklere for forbrukeren å forholde seg til dette markedet. Nå kan man selv sammenligne priser i forkant av boligsalget, selv om man fortsatt må kontakte enhver eiendomsmegler for å få et konkret tilbud om salg av boligen. For meglerne oppgir som regel bare et intervall som du kommer til å få et pristilbud innenfor, for eksempel en provisjon på 1 til 4 prosent av boligens salgssum.

Enkelte meglere vil tilby seg å selge boligen din for en provisjon på 3,5 prosent ved det første tilbudet. Dersom du er flink til å prute skal du ikke se bort ifra at du får redusert denne kostnaden til kun 2 prosent. Med andre ord er det svært mye å spare på å forhandle med eiendomsmeglerne, og tall fra Finanstilsynet viser at gjennomsnittsprovisjonen for eiendomsmeglere i 2013, var på 2,00 prosent – noe som tilsvarer en kostnad på nesten 53 000 kroner i snitt. Snittsummen for solgte boliger i 2013 var for øvrig på 2,65 millioner kroner.

Så mye tar de store eiendomsmeglerne

For å sjekke hvor mye provisjon de ulike eiendomsmeglerne på det norske markedet tar for å selge boligen din, har vi gått gjennom prislistene hos de tre største aktørene i markedet. Til å begynne med har vi sett på DNB Eiendom, som oppgir en provisjon fra 1 til 3,5 prosent. Altså er det mulig å få et tilbud med halvparten av snittprovisjonen i landet, noe som kan spare deg for nokså mye penger. Velger man timespris så begynner dette på 1875 kroner timen. Minimumsprovisjon hos DNB er for øvrig på 34 900 kroner.

Hos Eiendomsmegler 1 vil prisene variere etter hvor i landet du skal selge bolig, ettersom de ulike avdelingene har forskjellige prislister. Men på hovedavdelingen i Oslo oppgir de en provisjon fra 1 til 3,1 prosent – der de altså er noe billigere enn DNB Eiendom. Men her er minimumsprovisjonen på 37 500 kroner, slik at du ikke slipper rimeligere unna enn dette uansett hvis du skal selge boligen din gjennom denne eiendomsmegleren. Med mindre du velger timespris, som er tilsvarende det den er hos DNB Eiendom.

Krogsveen er landets fjerde største eiendomsmegler. De oppgir at de tar en provisjon på 1 til 3,5 prosent av salgssummen for å selge boligen din. Minimumsprovisjonen her vil dog være på 40 til 55 000 kroner, samtidig som timesprisen vil variere fra 1875 til 2500 kroner per time avhengig av oppdraget.

Her er det dyrest å bruke eiendomsmegler

Uavhengig av hvilken eiendomsmegler man velger, så har Finanstilsynet gitt ut en oversikt over hvilke fylker det er dyrest å selge boligen sin i. Denne oversikten er basert på tall innhentet fra samtlige eiendomsmeglere som solgte boliger i hvert enkelt fylke i 2013, og viser at det er store forskjeller avhengig av hvor man bor og hvor man skal selge bolig. Øverst på listen over dyreste eiendomsmeglere – som tar den høyeste provisjonen – så finner man Oppland og Hedmark, der gjennomsnittlig vederlag for meglerne er på 2,49 prosent. I hele elleve av landets fylker er snittprovisjonen på over 2 prosent.

Snur man oversikten opp ned, så er det langt hyggeligere tall i Sogn og Fjordane. Her er snittprovisjonen på kun 1,26 prosent – slik at de som selger bolig her sparer ganske så mye penger sammenlignet med Oppland- og Hedmark-befolkningen. Det samme må kunne sies om det å selge bolig i Oslo, der gjennomsnittlig vederlag er på kun 1,57 prosent, som den nest billigste kommunen i landet. Ved salg av en bolig på 2 millioner kroner, så må man i det dyreste fylket ut med nesten 50 000 kroner til megler. Til sammenligning slipper man unna med halvparten – 25 000 kroner – i Sogn og Fjordane!