Uren hud og kviser er en kilde til fortvilelse for mange

Uren hud og kviser kan tære på selvtilliten og vanskeligjør hverdagen for veldig mange. De fleste har perioder i livet hvor de er ekstra plaget med kviser og uren hud. Enkelte opplever mer enn andre, at kvisene er hissigere og at de kanskje får en god del mer enn andre rundt seg.

Kviser, ansikt med uren hud

Det verserer mange ulike myter om hva som er årsaken til at man får uren hud. De fleste stemmer ikke, og man vet i dag hovedgrunnene til at man får kviser og hudormer.

Kvisene som alltid dukker opp når de ikke skal

Hvor mange har ikke opplevd at kvisene alltid dukker opp på verst tenkelig tidspunkt? Det er typisk at man våkner opp med en eller flere hovne og verkende kviser, dagen en skal noe viktig.

Er man nervøs foran en fremføring på skole eller jobb, så kan man vedde på at de forhatte kvisene gjør seg gjeldende.

Kvisene som alltid dukker opp

Mange ungdommer kan nok kjenne seg igjen i at kvisene dukker opp før stevnemøter eller i andre situasjoner hvor det er det siste de ønsket seg. Heldigvis har en i dag mulighet til å skjule dem med produkter som for eksempel kviseplaster og lignende.

Biologiske faktorer er hovedårsak til uren hud

En trodde kanskje at det var potetgullet eller sjokoladen en spiste, som gjorde at man fikk uren hud? Det er faktisk ikke tilfellet.

  • Hormoner
  • Stress
  • Ytre påvirkninger

Punktene over viser de 3 viktigste grunnene til at man har uren hud. Hormoner og spesielt hormonelle endringer er øverst på listen, og kan kalles hovedårsaken. Hormonelle endringer i kroppen er biologiske reaksjoner som skjer i ulike perioder i livet.

Hormoner og uren hud / kviser

Den absolutt verste tiden i livet når det kommer til kviser og uren hud, er i tenårene. Det er i denne tiden hormonene i kroppen ofte går amok. Alt er i endring, og disse store hormonelle forandringene viser seg i huden. Tenårene er den tiden i livet hvor omtrent alle har en eller annen form for uren hud.

Hormoner og uren hud

Andre perioder med slike hormonelle endringer er under graviditeter og generelt i menstruasjonstiden for kvinner. Mange opplever at ungdommens kviser dukker opp igjen.

Voksne som trener mye og spesielt styrke. opplever å få uren hud på flere kroppsdeler. Ved bruk av anabole steroider som er en form for hormoner, så kan utbruddene av kviser og uren hud bli ganske så hissige.

Få kontroll over uren hud

Alt håp er ikke ute når man ser at kvisene dukker opp og forblir en plage. Det er mye man kan gjøre for at det skal bli bedre, og ikke minst for at det skal forebygges. Det er viktig å vite at uren hud kan i stor grad forebygges slik at det ikke føles så fortvilende.

  • Hudpleie
  • Produkter som fjerner eller bedrer tilstanden
  • Enkle grep i hverdagen

Enkle grep i hverdagen for å bedre uren hud, kan være ting som å dusje etter fysisk aktivitet, hyppig skifte av sengetøy og god håndhygiene. Spiser man for eksempel potetgull, så er det ikke nødvendigvis potetgullet som gir uren hud.

Det som kan forårsake utbrudd av kviser er hvis man tar seg i ansiktet med fett fra potetgullet på fingrene. Da tilstopper man porene i huden, og dette skaper uren hud.

Nøkkelen er altså å sørge for at porer i huden ikke tettes, og det sørger man for ved å være flink med hudpleie. Daglig rens av huden, og helst både på morgenen og på kvelden.

Rens med riktige produkter, fjerner smuss som tetter porene. Deretter bør man bruke behandlende ansiktsprodukter som er ment for uren hud. Dette reduserer og forebygger uren hud.

Stress er en faktor som påvirker uren hud

Stress i seg selv er i de aller fleste tilfellene svært uheldige for både vår fysiske og psykiske helse. Stress påvirker vekten vår, søvnkvaliteten, sykdommer hjerte og karsykdommer og huden. Hormoner er i sving i kroppen når stressnivået øker. Dette er hormonendringer som også gir uren hud.

Det er derfor ikke uvanlig at man får utbrudd av kviser og lignende når man skal noe viktig eller har tidsfrister som skal overholdes. Mange opplever for eksempel at de får mer kviser under eksamenstiden eller før stevnemøter. Man burde derfor forsøke å prioritere gode rutiner innen hudpleie, selv i stressede perioder hvor man har dårlig tid.

Hudpleie som forbygger uren hud

Hudpleie er et av de viktigste våpnene en har i kampen mot uren hud og hudplager. Siden uren hud stort sett kommer av hormonelle årsaker, så er det delvis utenfor vår kontroll. Det en kan kontrollere er hudens reaksjoner og forbygge de verste utbruddene.

forbygger uren hud

Markedet flommer over av produkter som er ment for uren hud, eller hud som er hormonelt påvirket. Ved alvorlige tilfeller av akne, så får man gjerne medikamenter og hudprodukter på resept fra lege.

I alle andre tilfeller så finner man egnede hudpleieprodukter i butikker eller på apotek. Apotekene fører produkter som pleier uren hud, det samme gjør spesialiserte skjønnhetsbutikker.

Ytre påvirkninger på hudkvaliteten

Hva vil ytre påvirkninger på huden egentlig si? Her snakker en om ting som ikke inntas eller foregår naturlig i kroppen, som hormonforandringer. Skal man holde uren hud i sjakk og forhåpentligvis holde seg så kvisefri som mulig, så må man ta vare på porene i huden. Ytre faktorer som tetter igjen porene er for eksempel:

  • Fett og oljer fra hender, sminke og ting som ansiktet kommer i berøring med
  • Forurensning fra luft
  • Soleksponering

Rensing av huden før man påfører fuktighetskremer er utrolig viktig. Rensen fjerner det som har lagt seg i porene i løpet av natten og dagen. Hvis man ikke fjerner disse mikropartiklene, så tetter man porene når man legger kremer og andre produkter i lag på huden.

Da legges for eksempel fuktighetskremen eller solkremen over porer som har smuss i seg. Dette skaper grobunn for uren hud.

Kilder: Skinup.no og HelseNorge.no.