Fakta om forbrukslån

Etter boliglån, så er forbrukslån den desidert vanligste formen for lån som nordmenn i dag søker om. Det er en enkel og effektiv lånetype, der man i mange tilfeller kan få pengene utbetalt på konto samme dag som man søker, og ofte med gunstigere betingelser enn hva et kredittkort kan tilby. Derfor søker svært mange nordmenn om forbrukslån for å finansiere kjøp av alt fra møbler til oppussing og reise. Det er nødvendigvis ikke så dumt, så lenge man vet at pengene skal betales tilbake.

Mange er dog ikke klare over de betingelsene som gjelder for et forbrukslån, og vet ei heller hvordan man søker om et. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på de fordelene som veier for et forbrukslån, men også se på noen ulemper. Ikke minst skal vi gi deg en grundig forklaring på hva et forbrukslån egentlig er!

Hva er egentlig et forbrukslån?

Et forbrukslån er altså det navnet tilsier – det er et lån der man kan bruke pengene på akkurat hva man vil. Med andre ord vil verken banken eller noen andre legge seg opp i det dersom du ønsker å bruke pengene på en fuktig bytur, selv om det neppe er noen god idé. Det er også derfor at nordmenn er så glade i dette lånet, rett og slett fordi man kan bruke pengene på akkurat hva man vil. De mest populære tingene å bruke pengene på i Norge, er reise, oppussing eller interiør.

Med et forbrukslån kan du søke om å låne hele 400 000 kroner, noe som er en langt større sum enn hva kredittkorttilbyderne kan gi deg. Samtidig er også renten mye lavere på slike lån. Men sammenligner vi med boliglån, så får pipen en annen lyd. Forbrukslån har vanligvis en effektiv rente mellom 10 til 20 prosent, mens et boliglån kan koste deg kun 3,50 prosent i måneden.

Låne penger

Årsaken til det, er at banken med et forbrukslån tar en langt større risiko. Slike lån kommer nemlig uten sikkerhet, noe som betyr at du ikke behøver å stille med egenkapital eller pant i eiendom/bolig for å låne penger. På denne måten har ikke banken noe å «hente» dersom du ikke betaler for deg, og det er hovedårsaken til at renten på slike lån vil oppleves som høy blant enkelte. Husk bare at renten fastsettes individuelt for hver søker på bakgrunn av ens personlige økonomi, så selv om naboen fikk en dårlig rente fra banken du tenker å søke hos, så kan det hende at du får langt bedre betingelser.

Fordeler med forbrukslån

Den største fordelen med et forbrukslån er det vi allerede har snakket en del om – at du kan bruke pengene på akkurat hva du vil. Det er en fri kapital, og man kan samtidig søke om å låne ganske mye penger, noe som absolutt er en stor fordel for mange. Samtidig kan man få en høvelig lav rente dersom man har det økonomiske på stell, slik at et forbrukslån absolutt ikke behøver å være inngangsbilletten til «Luksusfellen» på TV3 slik mange tror.

Andre fordeler innebærer at du kan få utbetalt pengene på dagen. Dette gjelder spesielt ved moderne banker (og lånesummer under 50 000 kroner), der man bruker BankID for å signere lånesøknaden. Mange forbrukslån lar deg også søke om å låne ganske store summer til tross for en lav alder, ettersom hovedkriteriet for søknaden er din personlige inntekt.

Ulemper med forbrukslån

Sammenligner man forbrukslån med kredittkort, så er den største ulempen at renten begynner å løpe allerede fra første dag, mens et kredittkort ofte har en rentefri periode på 40 – 50 dager. Derfor egner sistnevnte seg best når man allikevel skal betale tilbake innen en måned eller to, mens forbrukslån er best for de lengre nedbetalingene. Det er i og for seg den eneste ulempen vi kan komme på med forbrukslån. At renten kan bli noe høy skyldes ikke annet enn din egen personlige økonomi, og vi mener følgelig at dette ikke er noen ulempe når man tenker på de mange fordelene som ligger i et slikt lån.

Forbrukslån

Den største ulempen med et forbrukslån må være at enkelte banker har noe strenge søkekriterier, som en aldersgrense på 23 eller 25 år, samt at de krever at søkeren tjener minst 200 000 kroner i året for å i det hele tatt få låne penger hos dem. Utover dette er forbrukslån absolutt nyttig, og vi ville ikke vært foruten den muligheten som det gir.

Søke om forbrukslån

Mens man før i tiden måtte finne frem skinnjakken og ta turen til banken for å snakke med en rådgiver om lån, så kan en datamaskin ta seg av den samme behandlingen i dag. De fleste søker om forbrukslån via nettet, der samtlige banker har et søknadsskjema liggende på sin egen nettside. Ønsker du å søke hos flere banker samtidig, så kan du benytte deg av en låneformidler som tar på seg jobben med å videreformidle søknaden din til flere banker. På denne måten kan du dessuten sammenligne tilbudene og få markedets beste lån!

Å søke om forbrukslån er med andre ord fort gjort, og mange banker gir deg umiddelbart svar på søknaden. Bruker du BankID for å bekrefte at du er den du er, så kan du faktisk få pengene inn på konto allerede samme dag. Banken har for øvrig noen retningslinjer og søkekriterier som du må oppfylle, og det innebærer blant annet en aldersgrense. Denne praktiseres ulikt, og kan være alt fra 18 til 25 år. Et inntektskrav er også vanlig, men enkelte krever kun at du har en liknet inntekt, mens andre igjen krever at du tjener minst 150 000 kroner i året. Andre krav innebærer at du må være fri for betalingsanmerkninger og ikke ha aktive inkassosaker, samt at du må være norsk statsborger.