Akne og kviser er veldig vanlig

Nesten alle har hatt kviser eller akne en eller gang og i periodevis. Det er faktisk så mange som åtte av ti ungdommer som opplever dette. De fleste har størst problemer i midten av tenårene, men noen vil også kunne si at de har perioder med akne også som voksen.

Dessverre er man som tenåring sårbar for utenomverdenens kritikk og akne starter og utvikler seg i den verst tenkelig perioden. Det som er viktig å vite er at en ikke er alene om å slite med dette og det er mange flere som får akne i tenårene enn de som slipper unna.

Det finnes også behandlinger som gjør en stor forskjell i tillegg til mye nyttig informasjon som kan hjelpe.

Akne kan deles inn etter alvorlighetsgrad

 • Mild
 • Moderat
 • Alvorlig

Akne oppstår av flere grunner, men noen av de mest vanlige årsakene er økt talgproduksjon eller bakterier som gir betennelse i gangen som leder fra hårsekken og talgkjertelen.

Akne og talgproduksjon

Den første og milde formen for akne er ikke inflammatorisk og kalles for såkalt komedoakne. Dette er den formen som nesten absolutt alle vil eller har opplevd i løpet av livet. Det er spesielt i ungdomstiden en får dette. Det er de såkalte hvite og sorte hudormene som en får i ansiktet og også på overkroppen.

Som behandling så bør man unngå fete hudpleieprodukter med olje og istedenfor rense huden morgen og kveld med produkter for fet hud. Dette er produkter som kjøpes ulike steder reseptfritt. På resept kan en få noe for hudormer som heter A-vitaminsyre. Dette brukes om kvelden slik at det virker over natten.

Moderat akne

Den neste alvorlighetsgraden av akne er moderat akne og den er til forskjell fra mild akne, en form som er inflammatorisk. Hvordan en kan se at dette er moderat akne er ved de 3 symptomene:

 • Røde hevelser
 • Puss
 • Kviser som er fylt

Moderat akne

En av tre ungdommer i tenårene blir sterkt plaget, og vil ha god nytte av legemidler som kan fås på resept. De røde hevelsene som oppstår, skjer fordi en får en mindre betennelse. Hevelsene blir som små kuler under huden og oppleves som ømme. Kviser som er fylt med puss kommer av at det oppstår betennelse i talgkjertelen.

Det er svært vanskelig for mange av de tenåringene som sliter med dette og ved moderat akne er det viktig å oppsøke fastlegen. Fastlegen kan deretter skrive ut resept på legemidler som vil behandle og redusere symptomene og plagene.

De fleste forsøker reseptfrie midler før en tar kontakt med lege for behandling. Det er også forskjell på de legemidlene legene kan foreslo som er på resept. Noen typer vil for eksempel ikke gjøre aknen verre i begynnelsen av behandlingen, og dette vil nok de fleste foretrekke.

Mange er fristet til å røre ved kvisene, men dette vil som regel gjøre betennelsen verre og aknen hissigere. Ikke:

 • Klemme kvisene
 • Stikke eller forsøke å åpne opp kvisene ved å skjære i dem

Alvorlig akne skiller seg ut fra de to andre gradene

Hvis en får diagnosen alvorlig akne så er aknen av en sterk og dyp inflammatorisk art. I disse tilfellene vil en oppleve at det dannes cyster som ofte skader hudens vev. Det skadede vevet forårsaker arr i huden når den heles.

Alvorlig akne

Den samme anbefalingen gjelder som ved moderat akne ved at en unngår å klemme eller åpne kvisene eller byllene. Følger man dette rådet så vil en kunne redusere mulige arr.

Det en ofte ser er verkebyller som er røde og av ulike størrelser. I tillegg vil en ofte få mange hvite og sorte prikker (hudormer). En finner store områder som er infisert med betennelse under hudoverflaten og både røde og gule kviser opptrer på steder som ansikt, halsen, brystet og ryggen.

Heldigvis finnes det flere forskjellige behandlingsformer og hvis den ene ikke virker så kan en prøve noen av de andre. De vanligste behandlingsmåtene er:

 • Antibiotikakur som er en behandling hvor en går på kuren over omtrent en tre måneders periode.
 • Langtidsbehandling med A-vitaminsyre. Dette er tabletter som en ofte tar i så mye som seks måneder. Denne behandlingen tørker ut huden i tillegg til slimhinner.

Akne oppleves som en psykisk påkjenning

De som har vært hardt rammet av akne vil kunne fortelle om hvor sterkt dette påvirket selvtilliten deres på en negativ måte. Alle som har fått en eller to ubeleilige kviser i ansiktet vet hvor fortvilet en var og hvor utilpass en følte seg.

psykisk påkjenning

Hvis en da forestiller seg å ha deler eller hele ansiktet dekket av byller og kviser, så forstår en hvorfor dette er en så stor belastning for de som er plaget med akne.

Man er villig til å prøve alt for å redusere plagene og det er derfor veldig viktig at fastlegene tar disse personene på alvor og ikke avfeier det som vanlig tenåringsproblemer.

For de som blir kvitt akne og da særlig den alvorlige graden, så vil disse personene ofte sitte igjen med arr som skjemmer. En rådes til å ikke gjøre noe med arrene de første tolv månedene etter at aknen er borte. Et stort antall av arrene leger seg selv og forsvinner i løpet av disse tolv månedene. Etter dette kan en fjerne arr som ikke er blitt borte ved:

 • Sliping
 • Laser

Isolerende effekt

Antallet mennesker som sier de unngår sosiale tilstelninger på grunn av kviser og akne er stort. Flere lar være å møte opp på skolen og mange bruker sykedager på jobb i perioder med utbredt akne.

Dessverre går mange glipp av fritidsaktiviteter og slutter på ting som svømming og andre sportslige aktiviteter for å unngå å kle av seg under trening eller i garderoben etter aktiviteten.

Akne, kviser og uren hud

Akne, kviser og uren hud medfører på en måte en dobbel belastning. De som sliter med dette forklarer at de utviklet blant annet angst, depresjon, dårlig selvfølelse og skamfølelse. Skamfølelsen blir i tillegg todelt og fordoblet ved at mange føler at plagene og følelsene ikke blir tatt alvorlig av foreldre, leger eller andre en har henvendt seg til.

Det er derfor viktig at man møter de som plages av dette med riktig holdning. Bagatellisering av problemet forverrer den psykiske belastningen disse personene og spesielt tenåringene allerede lider av.

Nyttig om akne og kviser

Det er fire forskjellige ting som sammen er årsaken til at man utvikler kviser og akne:

 • Produksjonen av talg tiltar
 • Bakterietilvekst
 • Betennelse og inflammasjon i huden
 • Prosessen hvor det dannes ny hud og hvor den gamle huden avstøtes kommer i ubalanse

akne og kviser

Vask av ansiktet eller steder på kroppen som har kviser og akne kan gjøres hver morgen og kveld.

Det er feilaktig å tro at hygiene er for dårlig når en får kviser, og vasker og renser man for ofte så vil problemet kun bli verre. Kviser smitter ikke, hverken til andre steder på ens egen kropp eller til andre personer.

Kvinner og spesielle unge jenter i tenårene forsøker ofte å kamuflere problemet de har med sminke. Mange bruker også ofte store mengder. Dette gjør dessverre problemet ofte verre.

Årsaken er at pudder, Foundations og annen kosmetikk ofte inneholder oljer og partikler som tetter igjen porene og talgkjertlenes utganger. Dette er med på å utvikle nye kviser. Skulle man bruke sminke for å dekke til kvisene så er det lurt å velge produkter uten olje, samt være flink med fjerning av sminken for å hindre videreutvikling av akne.

Kilder: