Fiskerestaurant på menyen

I leksikonet så en restaurant offisielt beskrevet som å være et offentlig serveringssted som både har mat og drikke på menyen. Men dette ordet blir brukt på mange steder slikt som kafeer, hurtigmat steder og for eksempel puber.

Men tradisjonelt så blir dette ordet brukt på steder med høyere standard. På disse stedene er det som regel bord-bestilling eller drop-in, hvor man setter seg ned og venter på at en kelner vil servere og oppvarte en under og før måltidet.

Restauranter har finnes sted over hele verden, men den første restauranten er trodd å ha vært i 1765 i Frankrike nær Louvre av en pariser som het Boulanger.  Det som han antageligvis solgte mest av var buljong supper.

Det som kommer til å bli beskrevet om videre i artikkelen, kommer til å dreie seg om en fiskerestaurant. Ikke én spesifikk fiskerestaurant, men litt forskjellig info og fakta rundt fiskerestaurant, sjømat og fisk servert som hovedmeny.

Fiskerestaurant

Slik som navnet tilsier så har en fiskerestaurant fisk på menyen. Men de aller fleste vet at dette er en generalisering. Som oftest vil dette si at det meste på menyen er surf uten turf, altså av ting som kommer fra havet.

Men det er jo også produkter fra land. For eksempel om du går inn og kjøper rekesmørbrød så vet du om du noensinne har hatt dette før at dette inneholder majones, hvor det er blant annet et hønseegg mikset inn for å lage dette. Om en noensinne har sett en sjøhøns eller et ferskvannshøns, så ville nok de fremste antropologer bli svært overasket over nyheten av dette.

Fiskerestauranter

Selvfølgelig så er jo mye av krydret og side retter slik som salat og frukt hentet fra fastlandet, så det er ikke 100% ting fra havet på menyen. Så hvorfor kalle det fiskerestaurant i det hele tatt?

Det er nok på grunn av generaliseringen og fokuset i navnet legger på kjøttet servert. Man kan jo ta en titt på for eksempel hva en typisk fiskerestaurant serverer.

 • Skalldyr slikt som reker, blåskjell og hummer
 • Østers
 • Tunfisk
 • Laks
 • Fiskesuppe, dette kan være en spesiell type fisk eller gjerne dagens fangst. Da varierer fisken ut ifra hva de fikk i fangsten.
 • Lysing
 • Fjellørret
 • Sjø ørret
 • Kveite
 • Krabbe

Det er nok mange forskjellige typer fisk som blir brukt i matlaging i disse restaurantene. Men om man skulle brukt all tiden på å navngi disse fiskene så hadde listen blitt veldig lang.

Det er også en varierende menyer ut fra hvor hver fiskerestaurant er plassert geografisk. Det enkleste å si er at de fleste fiskerestauranter går for fersk fisk. Da er det mest sannsynligvis at ens lokale fiskerestaurant har lokal fisk på menyen.

Nyt sjømat ved en kjent fiskerestaurant i Norge

I Norge så har fisk vært på menyen, og man kan anta at det har vært slik så lenge det har vært mennesker langs kysten. Det er en kilde til mat som alltid har vært sikker og trenger lite ressurser for å innhente seg. Teknologien trenger heller ikke være den beste.

sjømat

Så lenge man har ett snøre og en krok av et slag, så fikser man relativt lett med litt flaks et fiskemåltid.

Det er jo også en mye mer sikrere måte å få mat på bordet istedenfor å jakte på vilt.

Ifølge en gastronomi guide, så er dette noen av Norges beste fiskerestauranter.

 1. Maaemo i Oslo
 2. Statholdergaarden også i Oslo
 3. Credo i byen Trondheim
 4. Lysverket som ligger i Bergen
 5. Bare Bergen

Bare Bergen er også en Michelin-restaurant som står oppført i Michelin guiden for de som er spesielt interesserte. Den er familie eid og i samme bygg som designhotellet Bergen Børs Hotell. Det samme kan bli sagt for restauranten Credo i Trondheim som også er en Michelin-restaurant.

Smaken av havet

Fisk er en helt fenomenal matvare å ta inn i kroppen. Det inneholder rikelig mengder med Omega-3-fettsyrer. Hvorfor dette er så viktig er at det kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er og svært viktig for de funksjonene hjernen har, siden hjernen selv er bygget opp av disse fettsyrene.

Nå i disse dager føler mange at det er viktigere enn aldri før. Før i tiden så var ikke dette et så stort problem siden de fleste måtte spise det de hadde, og som regel var det helt ferskt dyrket, fisket eller jaktet. Men nå i disse dager spiser vi mer og mer ferdig mat, mat som er krydret, mat som inneholder kunstige stoffer for at det skal vare lengre, samt genmanipulert mat for å få for eksempel mer kjøtt av dyret.

Mange av disse og da spesielt hurtig mat, inneholder store mengder med sodium og andre stoffer som rett og slett setter seg på kroppen i og på de mest forferdelige stedene. Og spesielt der man ikke ser det så lett, i hjerte og blodkar.

Kilde:

https://brygga11.no