Grønn te gir mange helsemessige fordeler

Grønn te konsumeres bredt over hele verden og det sies at teen skal ha flere egenskaper som har en positiv effekt på helsen vår.

Camellia Sinensis og grønn te

Grønn te blir produsert fra planten Camellia Sinensis, slik som alle andre typer te. Grønn te blir drukket bredt over hele verden, men har den siste tiden blitt svært populær i vesten.

Hver eneste dag blir det drukket omtrent 15 000 kopper med te hvert eneste sekund, og den regnes å være den nest mest utbredte drikkevaren, rett etter vann. Storbritannia er det landet som konsumerer mest te på verdensbasis.

Grønn te sies å ha en sammenheng med flere helsemessige fordeler, blant annet vekttap.

Grønn te har de siste årene blitt en svært populær drikke i Vesten, til tross for dette har grønn te lenge vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin for å behandle en rekke medisinske problemer, for eksempel hodepine og sårheling.

Grønn te kan også virke forebyggende mot diverse hjerte og karsykdommer.

Grønn te og vektreduksjon

Grønn te antas også å ha en positiv effekt på vekttap ved å bidra til at kroppens metabolisme blir mer effektiv. Grønn te har et naturlig innhold av koffein og antioksidanteet katekin, disse har begge dokumenterte helsemessige fordeler.

Grønn te

Koffein og katekin kan øke hastigheten på metabolismen, noe som igjen bidrar til vekttap. Katekin kan bidra til å bryte ned overflødig fett, mens både katekin og koffein kan bidra til å øke mengden energi kroppen bruker.

Grønn te kan også bidra til å øke stoffskiftet i kroppen vår. Det antas at 2-3 kopper med grønn te i løpet av en dag bør være tilstrekkelig for å oppnå optimal effekt av potensielt vekttap.

Den nøyaktige mengden vil variere fra person til person, avhengig av hvor mye koffein teen inneholder og individets naturlige metabolisme.

Det imidlertid viktig å merke seg at fordelene med grønn te for vekttap sannsynligvis vil være ganske små sammenlignet med andre metoder som virker mot vektreduksjon. Virkningen av grønn te er ikke like effektivt som andre metoder, som for eksempel trening eller diett.

Regelmessig trening og inntak av et sunt kosthold med mye grønnsaker er en svært effektiv metode som bidrar til vektreduksjon.

Naturlig innhold av fluor

I tillegg til alle sine helsemessige fordeler, har også grønn te et naturlig innhold av fluor, som har flere positive fordeler for vår munnhygiene. Blant annet bidrar fluor til å redusere dårlig ånde, samt beskytte munnen vår mot eventuelle infeksjoner. Fluor er også bra for å hindre plakk og kaviteter.

Grønn te og koffein

Grønn te har også et naturlig innhold av koffein. Hvor mye koffein som finnes i teen, vil variere. Normalt har grønn te et innhold på omtrent 30mg koffein per kopp. For å sammenligne inneholder en vanlig kopp med kaffe rundt 100-200mg koffein per kopp.

Unngå for stort inntak av grønn te

Grønn te anses som trygt å konsumere. Imidlertid bør det utvises forsiktighet i noen tilfeller, da store doser koffein kan skape problemer for de som allerede er spesielt utsatt for hjerteproblemer eller personer med høyt blodtrykk.

Grønn te inntaket

Grønn te inneholder mange stoffer som kan ha en positiv effekt på helsen vår, men disse stoffene kan også være skadelige for både lever og nyrer dersom inntaket blir for stort.

Planten Camellia Sinensis

Te kommer i mange forskjellige varianter, men alle er produsert fra samme plante; Camellia Sinensis. Grønn te blir produsert ved at bladene til Camellia Sinensis planten blir dampet.

Camellia Sinensis

Grønn te går ikke gjennom den samme gjæringsprosessen som brukes for å produsere andre typer te, for eksempel oolong eller svart te.

Dette resulterer i at grønn te beholder mer av antioksidantene og næringsstoffene som finnes i bladene til planten, i tillegg til at den beholder sin grønne og naturlige farge.

Forskjellige typer grønn te

Det finnes mange ulike typer grønn te. Disse typene kan også variere i smak selv om alle kommer fra samme plantesort. Smaken og utseende til teen avhenger blant annet av bearbeidingsmetoden.

I tillegg til dette vil også dyrkings-prosessen være en avgjørende faktor i forhold til hvordan teen skal se ut og smake.

Forskjellige typer grønn te

Faktorer som spiller inn her er blant annet når på året teen ble plukket, hvilke deler av planten som høstes, behandlingsprosessen av bladene, samt miljøet planten blir dyrket i.

Matcha te

Matcha te er en form for pulverisert grønn te. Denne typen grønn te blir stadig mer populær verden over, og den dukker stadig opp i forskjellige drinker og desserter rundt om i USA, i tillegg til andre land verden over. Matcha te kan, i likhet med andre typer grønn te, gi flere helsemessige fordeler.

Matcha te

Den vanligste måten å drikke grønn te på, er å dyppe en tepose med grønn te i rykende varmt vann. Matcha te drikkes på en litt annerledes måte.

Matcha te er pulverisert og dette pulveret blir blandet med varmt vann. Det er vanlig å blande omtrent en teskje med matcha pulver med ca. en tredjedel varmt vann i en kopp.

Denne typen te har en jevn, myk og mild smak. Sammenlignet med andre typer av grønn te, så smaker matcha te svært lite bittert.

Man kan tilberede matcha ved å vispe den inn i varmt vann med en visp. Den skal ha en skummende tekstur og en tydelig grønn farge.

Helsefordeler ved matcha te

Som nevnt tidligere kan grønn te være kilden til flere helsemessige fordeler.

Siden matcha te er en konsentrert form av grønn te, kan man forvente omtrent de samme fordelene fra matcha. En økende interesse for matcha har også ført til nye måter å bruke og tilberede teen på.

Mange har blant annet laget “matcha-iste” ved å blande en teskje matcha pulver med vann og isbiter. Dette er en perfekt drikke for varme sommerdager.

Andre helsemessige fordeler

Grønn te kan også bidra til å redusere risikoen for hjerte og karsykdommer

Mange studier har antydet til at et moderat inntak av grønn te kan bidra til å gi lavere risiko for å utvikle eventuelle hjerte og karsykdommer.

Senke kolesterolnivået

Det er mange studier som hevder at grønn te kan ha en sammenheng med flere helsefordeler som blant annet kan bidra til å senke kolesterolnivået i kroppen vår. Grønn te kan altså påvirke det dårlige kolesterolet (LDL).

Grønn te senker kolesterolnivået

I tillegg til dette kan også grønn te virke positivt på det gode kolesterolet (HDL). Store mengder med dårlig kolesterol i kroppen øker risikoen for å senere utvikle diverse hjerte og karsykdommer.

Hvordan grønn te blir produsert

Sammenlignet med andre tetyper, så blir grønn te svært lite behandlet. Grønn te har også, sammenlignet med de andre typene, en svært lav oksideringsprosess. Det er den lave oksideringsprosessen som gir teen den naturlige og subtile smaken.

Når man skal produsere grønn te blir tebladene fra Camellia Sinensis planten høstet. Deretter blir bladene tørket og dampet. Grønn te er typisk grønn, gul eller lys brun i fargen, og smaken kan variere fra gresslignende til søt.

Hvis teen er produsert riktig, bør teen være ganske lys i fargen og en ha en mild og noe bitter smak. Måten grønn te blir produsert på regnes som en svært rask og naturlig prosess, dette bidrar til at teen beholder sin naturlige grønne farge.

Den enkle prosessen gjør også at teen beholder mage av de naturlige næringsstoffene, noe som igjen bidrar til de helsemessige fordelene som følger med denne tetypen.