Rideklær gjennom historien og dagens utstyr

Verden er i konstant forandring. Det finnes de som er motstandere av modernitet, og det finnes utvilsomt de som mener at alt var bedre før og at vi ikke trenger å endre på alt. Disse personene har kanskje et poeng av og til, men deres utrop og misnøye faller for døve ører. Progresjon og endringer er uunngåelig for vår kultur.

Dette gjelder absolutt alt, uten unntak.

For mange så er hesteridning forbunnet med sorte hjelmer, høye, brune bukser, hestehale og en frakk som geleider minnene over på den britiske kongefamilien. Dette har lenge vært tilfellet, men hesteridning er i seg selv et område under konstant utvikling.

Før bilen ble oppfunnet, var hesten det eneste hjelpemiddelet vi hadde for å komme oss rundt, med mindre vi heller ønsket å bruke bena. Hesten har vært et transportmiddel så lenge vi kan huske.

På grunn av dette faktum, ønsker vi her å gi en liten historie om rideklær før vi går videre til hva du kan forvente å bli tilbudt i dag. Det er viktig at vi setter pris på utviklingen for å virkelig forstå hvor fantastisk dagens tilbud har blitt.

Utvikling av rideklær

Vikinginspirert rideskjørt og rideklær

For å finne ut nøyaktig hva mennesker hadde på seg for flere tusen år siden når de satte seg på en hest, må man nok mest sannsynlig oppsøke en historiker ettersom dette svaret ville variert veldig, basert på hvilket område personene befant seg i. Det eneste vi kan si med 100% sikkerhet, er at ingen kledde seg som vi gjør i dag for tusenvis av år tilbake i tid.

I dag er det høye (ofte brune) bukser akkompagnert av frakk og sort hjelm som er tingen. Dette kan virke rart som klær å ri i, men sannheten er at denne tradisjonen kommer fra den britiske overklassen. Veldig mye av dagens verdier innenfor hesteridningsmiljøet er styrt av britiske tanker og ideer. Dette kommer enkelt og greit av sportens popularitet i landet.

Tidligere, så var inspirasjonen noe helt annet. Vi nordmenn har ridd på hest mye lenger tilbake i tid, vi har ridd på hest lenge før Mercia, East Anglia, Essex og Wessex ble samlet til ett rike. Vi har en egen kultur som kan spores tilbake til vikingene, og denne tradisjonen er nå igjen på fremmarsj.

For vi ser nå en klar endring i klestrender når det kommer til ridning. Hesteridning er ikke lenger en sport eller hobby som er reservert de aller rikeste som har råd til å holde hest, det er nå en fritidsaktivitet som alle med et ridesenter i nærheten kan dra nytte av.

Tilbake til røttene

Som allerede nevnt, så har vi nordmenn lange tradisjoner innenfor hesteridning. Dette kan nok naturlig knyttes til vår tradisjon som bønner og kjøpmenn dersom vi går noen hundre år tilbake i tid, men sannheten er at vi kan dykke mye dypere ned i vår historie og fremdeles finne at hesteridning var en sentral del av hverdagen til de aller fleste.

Rideklær i vikingtiden

Dette betydde selvfølgelig at rideklær var helt annerledes den gangen. Vi kan faktisk gå så langt tilbake som til vikingene, og det er nettopp det mange nå gjør. Dagens trend peker utvilsomt bort fra den britiske overklassen, og mot våre stolte røtter som vikinger.

Flere og flere nettsider og butikker tilbyr i dag moderniserte versjoner av oldtidens klassikere. Dersom du ønsker å hoppe på ryggen til en hest og ri av gårde med en grønn kappe inspirert av norrøne helter som Ragnar Lothbrok og Lagertha, ja, dersom dette er tilfellet så har du aldri levd i en bedre tid. Med mindre du er reinkarnert viking.

Skjønt det siste poenget kan nok også debatteres: hadde vikingene selv et bedre tilbud av rideklær i norrøn stil enn hva vi har i dag? Det er ingen tvil om at datidens vikinger hadde tilgang på den mest autentiske opplevelsen, men det er heller ingen tvil om at vi i dag kan tilby de samme materialene med mye høyere kvalitet.

Et variert tilbud

Er episke rideturer over nordisk landskap med kapper flagrende i vinden ikke helt hva du tenkte deg da du begynte å vurdere ideen om å ta et ride kurs? Ingen fare, det er på ingen måte påkrevd at du oppnår kontakt med din indre berserker, det er enkelt og greit bare et tilbud som vi ikke ofte fant før.

For de av oss som er mer opptatte av komfort og ikke så opptatte av å se historisk korrekte ut, så er vanlige, “tradisjonelle” rideklær utvilsomt fremdeles et godt alternativ. Her får du komfortable klær samt god sikkerhet i form av hjelm.

Dersom du er på utkikk etter noe litt mer midt i mellom viking og moderne sikkerhetsentusiast, så skal du alltids klare å finne dette også. Det er ingenting som ikke går an innenfor en sport som alltid endrer seg.

I dag kan du gå inn i hvilken som helst butikk, eller på hvilken som helst nettside som tilby rideklær, å finne noe uformelt og passende. Enten dette først og fremst dreier seg om sikkerhet eller utseendet er ikke så farlig, ridebransjen har noe til alle og enhver.

Flotte klær til gode priser

Man tenker nok raskt at overdådige kapper og klær inspirert av oldtidens vikinger fort fører til skyhøye priser, men det er heldigvis ikke tilfellet i det hele tatt. Takket være stor konkurranse innenfor feltet og mange tilbydere, kan vi som kunder nå velge og vrake, samt være sikre på at vi ikke må tømme banken.

Rideskjørt

Noe av det mest populære innenfor ridning nå til dags, er ridekapper og rideskjørt. Disse finner du lett online og pris ligger som regel mellom 500 kr og 2 000 kr. Dette er på ingen måte spesielt dyrt.

I dag kan vi, takket være en tendens til å lengte tilbake til glemte tider, nyte nydelige turer på hesteryggen ikledd kapper og skjørt som gjør denne vanvittige opplevelsen komplett.

Når vi legger til det faktum at disse klærne i dag verken er dyre eller vanskelige å få tak i, ja, da snakker vi fort om et tilbud som nesten virker for godt til å være sant. Heldigvis så er ikke dette tilfellet. Internett, så vel som fysiske butikker, florer nå med flotte tilbud på ukonvensjonelle rideklær. Start ditt ride eventyr i dag, du kommer ikke til å angre!